close
Premijera
 
Redatelj:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
53069_-_254

Film u HBO Europe koprodukciji ''Houston, imamo problem!'' u službenom programu Tribeca Film Festivala

''Houston, imamo problem!'' - prvi dugometražni film mladog slovenskog redatelja Žige Virca, a ujedno i prvu HBO koprodukciju u Adria regiji gledatelji će moći pogledati u hrvatskim kinima. TV premijera filma u Hrvatskoj očekuje se u drugoj polovini 2016. ekskluzivno na HBO-u.

S ponosom najavljujemo da će „Houston, imamo problem!“, igrano-dokumentarni film u HBO Europe koprodukciji, ove godine biti prikazan u službenom programu renomiranog Tribeca Film Festivala. „Houston, imamo problem!“ prvi je dugometražni film mladog slovenskog redatelja Žige Virca, a ujedno i prva HBO koprodukcija u Adria regiji.

Tribeca Film Festival održat će se u New Yorku od 13. do 24. travnja 2016., a „Houston, imamo problem!“ prikazat će se u sklopu kategorije „Viewpoints“. Film je izabran u selekcijski program Tribeca Film Festivala 2016 među 6626 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, a ujedno će se naći u selekciji za dvije nagrade festivala: nagradu publike (Audience Award) i nagradu za najboljeg novog redatelja (Best New Director). Tribeca Film Festival jedan je od najvažnijih američkih neovisnih filmskih festivala, a 2002. godine osnovao ga je slavni glumac Robert De Niro s partnerima.

O FILMU

Hladni rat, svemirska utrka i NASA-ino slijetanje na Mjesec ključni su povijesni događaji koji su obilježili čitavu jednu eru. Oni su još i danas omotani velom tajne i inspiriraju brojne teoretičare zavjere. U filmu „Houston, imamo problem!“ redatelj Žiga Virc novim informacijama dovodi u pitanje obje strane priče. Ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, vrijednoj nekoliko milijardi dolara. Film na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje koji rekreiraju ne tako davnu povijest kroz prizmu teorija zavjere, pozivajući pritom gledatelje da sami odluče što je stvarnost, a što fikcija. Na toj tankoj liniji, slovenski filozof Slavoj Žižek u filmu postavlja ključno pitanje: „Što je zapravo istina?“

PREMIJERA FILMA U HRVATSKOJ

Gledatelji će uskoro imati priliku pogledati „Houston, imamo problem!“ na velikom platnu u kinima diljem Hrvatske. Točan datum početka prikazivanja u kinima bit će naknadno objavljen. TV premijera filma u Hrvatskoj očekuje se u drugoj polovini 2016. ekskluzivno na HBO-u.

BILJEŠKA REDATELJA

Teorije zavjere privlačne su jer daju pojednostavljen prikaz kaotičnog i vrlo kompleksnog svijeta. Teoretičari zavjera često se smatraju junacima koji glasom istine spašavaju čovječanstvo od prijetvornih zlotvora koji se najčešće pojavljuju u obliku vlade ili religioznih i vojnih institucija.

Čini se da su pravi neovisni mediji davno nestali pa običnim ljudima može biti teško pronaći točan prikaz određene osobe ili događaja. Katkad o istoj temi dobivamo proturječne izvještaje. Brojni su razlozi zbog kojih je samo šačica ljudi voljna propitivati takve izvještaje.

Kao redatelj već dugo sam fasciniran svemirskom utrkom između SAD-a i SSSR-a, tajnama Titovih podzemnim objekata i teorijama zavjere koje ih prate. Upravo sam zato i snimio ovaj film koji gledatelja poziva da kritički propituje informacije koje vidi na velikom ekranu.

O REDATELJU – ŽIGA VIRC

Filmski i televizijski redatelj Žiga Virc (r. 1987.) diplomirao je režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Njegov kratkometražni film „Trst je naš“ (Trieste Is Ours!) 2010. bio je uvršten među pet finalista u kategoriji najboljeg kratkog stranog filma na 37. dodjeli Studentskih nagrada Američke filmske akademije („Studentski Oscar“). Virc je redatelj brojnih reklama, dokumentaraca i filmova za koje je više puta nagrađivan. Iskusan je u cross-media pristupu, a neki njegovi radovi postigli su viralni uspjeh na međunarodnom nivou. Njegov rad karakterizira dramatičan vizualni stil koji ga u kombinaciji s detaljnim pristupom pripovjedačkoj strukturi čini privlačnim široj publici.

04-03-2016

Dragi posjetitelju, ova web stranica koristi kolačiće sa svrhom pružanja web usluga i pogodnosti koje ne bi bilo moguće pružiti bez uporabe kolačića. Posjetom i korištenjem ove web stranice dajete svoj izričit i dobrovoljan pristanak za učitavanje kolačića na Vaš pretraživač.

Saznati više o kolačićima i promijeniti svoje postavke kolačića možete ovdje.Ne prikazuj ovu poruku ponovno.