close
Premijera
 
Redatelj:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
34064_-_254

Tko je Aidan Gillen (Petyr Baelish)?

''Sviđa mi se što je u ''Igri prijestolja'' isprepleteno toliko međusobno povezanih priča. Ona je istovremeno snažna, tužna i smiješna - vrlo je lako s njom se povezati jer unatoč elementima fantastike korijene vuče iz stvarnog ljudskog iskustva.''

Irski kazališni i filmski glumac, Aidan Gillen, rođen je 24. travnja 1968., u Dublinu. Po završetku gimnazije započinje svoju glumačku karijeru na "Dublin Youth Theatre". Prvu kazališnu ulogu glumi u Shakesperovoj komediji "San Ivanjske noći".

Publici se urezao u sjećanje ulogom Stuarta Alana Jonesa u kontroverznoj britanskoj dramskoj seriji "Queer as Folk", koja je na iskren i zabavan način prikazala život tri homoseksualca u Manchesteru. Najpoznatiji je po ulogama u hvaljenim serijalima iz HBO-ove produkcije - "Žica" i "Igra prijestolja".

Neka od filmskih ostvarenja u kojim je pokazao svoj talent su: The Lonely Passion of Judith Hearne (1987.), Circle of Friends (1995.), Buddy Boy (1999.), Shanghai Knights (2003.), 12 Rounds (2009.), Blitz (2011.) i The Dark Knight Rises koji uskoro stiže u kina.

Gillen je za svoju izvedbu u slavnoj brodvejskoj predstavi "The Caretaker" 2003. godine, nominiran za prestižnu nagradu Tony. Dobitnik je dvije IFTA nagrade za najboljeg tv glumca u serijama "Žica" (2009.) i "Love/Hate" (2012.).

Od 2001. je u braku s Oliviom O'Flanagan. Par sa svoja dva sina, Berryjem i Joeom, živi u Irskoj.

Aidan Gillen u "Igri prijestolja" glumi ulogu vještog manipulatora, Lorda Petyra Baelisha, poznatog pod nadimkom "Maloprsti".

Nadimak "Maloprsti" dobio je zbog skromnog posjeda svoje obitelji obitelji, smještenog na sjeveroistočnoj obali poluotoka Fingers (Prsti), kao i zbog svog malog stasa dok je bio dijete. Baelish ga sa sarkazmom prihvaća zato što dokazuje koliko se uspeo na društvenoj ljestvici - od skromnog plemića do jednog od najmoćnijih ljudi Sedam kraljevstava Westerosa.

Petyr Baelish je glava kuće Baelish, glavni rizničar i član Kraljeva malog vijeća. Osim svojih službenih dužnosti, Petyr je oči i uši Kraljeva grudobrana zajedno s Varysom. Vješt je manipulator koji koristi svoje bordele u Kraljevu grudobranu kako bi doznao tajne političkih rivala i tako ih držao u šaci. Od djetinjstva gaji osjećaje neuzvraćene prema Catelyn Stark.

Citat: (o ulozi u 'Igri prijestolja') Maloprstog ne smatram zlikovcem. On je prije svega izvrstan strateg s jakim nagonom za preživljavanje u nemilosrdnom svijetu koji ga okružuje.

Trivia: Rođen je kao Aidan Murphy, ali koristi prezime Gillen (djevojačko prezime svoje majke) jer je u glumačkom udruženju već registriran glumac s njegovim imenom i prezimenom.

Izvrsnog Aidana Gillena pratite u drugoj sezoni uzbudljivog dramskog serijala „Igra prijestolja“, svaki ponedjeljak u 20:05h na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je također i putem usluge HBO OD.

29-05-2012

Dragi posjetitelju, ova web stranica koristi kolačiće sa svrhom pružanja web usluga i pogodnosti koje ne bi bilo moguće pružiti bez uporabe kolačića. Posjetom i korištenjem ove web stranice dajete svoj izričit i dobrovoljan pristanak za učitavanje kolačića na Vaš pretraživač.

Saznati više o kolačićima i promijeniti svoje postavke kolačića možete ovdje.Ne prikazuj ovu poruku ponovno.