close
Premijera
 
Redatelj:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
33840_-_254

Tko je Iain Glen (Jorah Mormont)?

Iain Glen pripada plejadi britanskih glumačkih veterana. Poput kameleona se transformira i jednostavno ''nestaje'' u svojim ulogama. Umjesto da glumi lik Joraha Mormonta - on postaje Jorah Mormont.

Škotski kazališni i filmski glumac, Iain Glen, rođen je 1961. godine u Edinburghu. Dobitnik je nekoliko europskih filmskih nagrada. Uloga karizmatičnog vođe bande u tv seriji "The Fear" (1988.), vrlo je rano Glena učinila prepoznatljivim na glumačkoj sceni. Dvije godine nakon toga, briljira ulogom škotskog pjesnika Larryja Wintersa u biografskom filmu "Silent Scream" te na Berlinaleu osvaja Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca.

Među njegova najzapaženija filmska ostvarenja svakako treba uvrstiti "Mountains Of The Moon" (nagrada Evening standard za najboljeg glumca), "Fools Of Fortune" (Srebrni medvjed za najboljeg glumca), "Harry Brown", "Iron Lady" kao i blockbustere "Tomb Raider", "Resident Evil: Extinction" i "Kingdom of Heaven".

Glen je glumio i u brojnim serijama i tv filmovima. U suradnji s HBO-om ostvario je nekoliko vrlo uspješnih projekata među kojima treba izdvojiti biografsku dramu "Into the Storm", dramsku seriju "Protuudar" i fantastični serijal "Igra prijestolja".

Ovaj glumački veteran čitav život balansira između velikog platna i pozornice. Tijekom svoje ugledne kazališne karijere glumio je u predstavama "Hamlet", "MacBeth" i "Henrik V" za slavni Royal Shakespeare Company, a predstave "Martin Guerre", "Plava soba" u kojoj je glumio uz Nicole Kidman i "The Crucible" donijele su mu nominacije za prestižnu nagradu britanskog teatra, Laurence Olivier.

U Igri prijestolja Iain Glenn tumači ulogu Ser Joraha Mormonta - prognanog viteza, bivšeg poglavara kuće Mormont i gospodara Medvjeđeg otoka. Otac mu je zapovjednik Noćne straže, Lord Jeor Mormont. Jorah je desna ruka Daenerys Targaryen i premda joj se inicijalno pridružio kako bi je špijunirao, postaje joj odan savjetnik i prijatelj.

Citat (o liku Joraha Mormonta): "Njegov odnos s Daenerys temelji se na odanosti, poštovanju i velikoj ljubavi koju za nju gaji i nudi svojevrstan kontrast u odnosu na ostale..Jorah je dobar momak i svijetu gdje je to zaista rijetkost."

Trivia: Zbog njegove komplicirane gramatičke strukture i neobičnog naglaska bila mu je prava noćna mora savladati izmišljeni jezik Dothrakija.

Iaina Glena , u ulozi Joraha Mormonta, gledajte u drugoj sezoni hvaljenog dramskog serijala „Igra prijestolja“, svaki ponedjeljak u 20:05h na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je također i putem usluge HBO OD.

22-05-2012

Dragi posjetitelju, ova web stranica koristi kolačiće sa svrhom pružanja web usluga i pogodnosti koje ne bi bilo moguće pružiti bez uporabe kolačića. Posjetom i korištenjem ove web stranice dajete svoj izričit i dobrovoljan pristanak za učitavanje kolačića na Vaš pretraživač.

Saznati više o kolačićima i promijeniti svoje postavke kolačića možete ovdje.Ne prikazuj ovu poruku ponovno.