close
Premijera
 
Redatelj:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
33922_-_254

Tko je Liam Cunningham (Davos Seaworth)?

Irski glumac Liam Cunningham tijekom 80-ih godina bio je električar. Kada se vidio reklamu za glumačku školu, odlučio se u nju upisati. Zahvaljujući običnom oglasu, danas uživamo gledajući ga u ulozi Davosa Seawortha u seriji ''Igra prijestolja''.

Biografija: Rođen je 2. lipnja 1961. u Dublinu, u Irskoj

Cunningham je odrastao uz brata i tri sestre u izrazito religioznoj obitelji. S 15 godina napustio je školu i posvetio se karijeri električara. 80-ih godina preselio u Zimbabwe na tri godine i tamo radio u safari parku na održavanju opreme, istovremeno podučavajući lokalne električare. Nakon povratka u Irsku, Cunningham je bio nezadovoljan svojim električarskim poslom i s 27 godina odlučio se okušati u glumi. Pohađao je satove glume, a zatim je počeo raditi u lokalnom kazalištu.

Njegova prva filmska uloga je bila u "Into the West", gdje je glumio policajca. Nakon toga, radio je na mnogim filmskim projektima s obje strane Atlantika.

Cunningham je postao svjetski poznat zahvaljući ulozi kapetana Ryana u odličnom nezavisnom horor filmu "Dog Soldiers". Od tada je glumio u mnogim visokobudžetnim britanskim i američkim filmovima, uključujući "The League of Gentlemen's Apocalypse", "The Wind That Shakes the Barley", "Mumija: Grobnica zmajskog cara", "Hunger", "Sudar titana" i "Centurion". Na televiziji glumi predsjednika u BBC-jevoj seriji "Outcasts", kao i u drugoj sezoni HBO-ove serije "Igra prijestolja".

Dobio je 7 filmskih nominacija i osvojio je 3 nagrade - za ulogu u filmu "A Love Divided" (2000.) osvojio je nagradu za najboljeg irskog i britanskog glumca. 1999. za ulogu u "Hunger", IFTA ga je proglasila za najboljeg sporednog glumca, dok je 2007. dobio istu nagradu, ovog puta za ulogu u filmu "The Wind that Shakes the Barley".

Cunningham živi u Dublinu sa suprugom Colette, kćeri Ellen i sinovima Liam Jr.-om i Seanom.

U seriji "Igra prijestolja" glumi Davosa Seawortha, nekadašnjeg krijumčara, kneza Kišne Šume, admirala Uskog mora, poznatog po nadimku "vitez od luka". Naime, kada je Stannis Baratheon, mlađi brat kralja Roberta, bio pod opsadom u Krajoluji gdje su branitelji bili na izmaku snaga zbog gladi, Davos ih je spasio donosivši im tijekom noći luk kako bi preživjeli. Zahvaljujući tome, Stannis je Davosa nagradio viteškom titulom, ali i kaznio odsjecanjem dijelova prstiju zbog krijumčarenja. Davos ih poput amajlije, nosio u vrećici oko vrata. Na zastavi ovog krijumčara nalazi se crni brod s crnim jedrima, na kojima je nacrtan upravo luk. Davos Seaworth ima sedam sinova od kojih većina, poput njega, odana Stannisu i plove u njegovoj floti.

Trivia:
Liam Cunningham ima dva hobija: utrke Formule 1 i ples.

Citat: "Ne volim zabavne emisije s gomilom reflektora, poput X Factora i Plesa sa zvijezdama... nemojte me pogrešno shvatiti, ja volim reality programe - volim Big Brother i dokumentarce, ali prezirem veličanje poniženja. To me podsjeća na Koloseum: dovedite ih i pogubite ih. Mrzim svu tu aroganciju."

Liama Cunninghama i njegove odlične kolege gledajte u drugoj sezoni uzbudljivog dramskog serijala „Igra prijestolja“, svaki ponedjeljak u 20:05h na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je također i putem usluge HBO OD.

23-05-2012

Dragi posjetitelju, ova web stranica koristi kolačiće sa svrhom pružanja web usluga i pogodnosti koje ne bi bilo moguće pružiti bez uporabe kolačića. Posjetom i korištenjem ove web stranice dajete svoj izričit i dobrovoljan pristanak za učitavanje kolačića na Vaš pretraživač.

Saznati više o kolačićima i promijeniti svoje postavke kolačića možete ovdje.Ne prikazuj ovu poruku ponovno.