close
Premijera
 
Redatelj:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
33052_-_254

Tko je Peter Dinklage (Tyrion Lannister)?

1991. je diplomirao na Benningtonu i započeo svoju glumačku karijeru. Nastavlja s radom u kazalištu glumeći u predstavama ''The Killing Act'', ''Imperfect Love'' i ''Richard III''.

Biografija: Rođen 11. lipnja 1969. u Morristownu, New Jersey

Peter Dinklage je svoju prvu nagradu primio za film "Living in Oblivion" (1995.) u kojem je tumačio ulogu glumca frustriranog ograničavajućim i karikaturnim ulogama koje nude glumcima patuljastog rasta. 2003. smo ga mogli gledati u filmu „The Station Agent" i u filmu „Elf'', gdje je glumio Milesa Fincha, nadarenog pisca dječjih knjiga. Neki od poznatijih filmskih naslova su mu „Smrt na sprovodu“, „Penelope“ i „Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan“. Gostovao je u seriji iz originalne HBO produkcije „Svita“, FX-ovoj "Reži me" kao i CBS-jevoj seriji "Threshold".

2011. dobiva ulogu Tyriona Lannistera u nagrađivanoj dramskoj seriji iz originalne HBO produkcije - „Igra prijestolja“ - utemeljenoj na fantastičnom serijalu romana „Pjesma leda i vatre“, Georgea R. R. Martina. Tyrionove duhovite i inteligentne dosjetke, učinile su ga jednim od omiljenih likova hvaljenog serijala. Iste godine Dinklage za ulogu Tyriona prima nagrade Emmy i Zlatni globus.

U „Igri prijestolja“, Dinklage tumači ulogu patuljka, najmlađeg sina Lorda Tywina i Lady Joanne Lannister. Majka mu je umrla prilikom njegovog poroda što mu otac nikad ne uspjeva oprostiti i zbog čega ga čitav život prezire. Njegov otac je gospodar Castery Rocka i glava kuće Lannister.

Tyrion je nepravedno optužen za pokušaj ubojstva mladog Brana Starka zbog čega ga neko vrijeme drže u zatočeništvu. Iako je naposljetku ipak pušten na slobodu, njegovo zatočeništvo pokreće „Rat pet kraljeva“.

Tyrion se ne slaže sa svojim ocem pa ne bi li ga izbjegao većinu vremena provodi u Kraljevom grudobranu. Blizak je s bratom Jaimejem dok sa sestrom, kraljicom Cersei Baratheon ima hladniji odnos. Veliki je poklonik pića i lakih žena, ali je uz to iznimno inteligentan, obrazovan i lukav. Iako je okrutan spram svojih neprijatelja, Tyrion pokazuje i veliko suosjećanje spram onih koje je društvo odbacilo.

Citat: Prilikom primanja Zlatnog globusa za svoju izvedbu Tyriona Lannistera u „Igri prijestolja: „Prije dodjele pričao sam s majkom..rekla mi je: 'Peter, jesi li gledao 'Mildred Pearce'? Guy Pearce je jako dobar. On će pobijediti.' ..nisam gledao 'Mildred Pierce', ali siguran sam da je Guy izvrstan. Želio bih zahvaliti našim majkama, zbog njih smo još uvijek skromni.“

Trivia: Njegov patuljasti rast uzrokovan je koštanom bolešću androhoplazijom koja se javlja zbog poremećaja gena za rast kostiju. Slavni španjolski slikar Velázquez, naslikao je prekrasan portret čovjeka s ovom bolešću koji visi u madridskom muzeju Prado.

Petera Dinklagea i njegove odlične kolege gledajte u drugoj sezoni uzbudljivog dramskog serijala „Igra prijestolja“, svaki ponedjeljak u 20:05h na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je također i putem usluge HBO OD.

26-04-2012

Dragi posjetitelju, ova web stranica koristi kolačiće sa svrhom pružanja web usluga i pogodnosti koje ne bi bilo moguće pružiti bez uporabe kolačića. Posjetom i korištenjem ove web stranice dajete svoj izričit i dobrovoljan pristanak za učitavanje kolačića na Vaš pretraživač.

Saznati više o kolačićima i promijeniti svoje postavke kolačića možete ovdje.Ne prikazuj ovu poruku ponovno.