close
Premijera
 
Redatelj:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
O natječaju    ~    Registracija    ~    FAQ

Datum objave: 18.04.2017:

Objavljeni su rezultati HBO Adria „First Draft“ natječaja: HBO će dalje razvijati čak dva projekta - „Uspjeh“ i „Otok/Ostrvo“.

„Uspjeh“, autora Marjana Alčevskog (Hrvatska), mračna je disekcija današnjeg društva. Ova višeslojna drama fokusirana je na likove. Priča je to o grupi različitih ljudi koje povezuje jedan zločin.

„Otok/Ostrvo“, autora Ivana Kneževića (Srbija), uzbudljiv je suvremeni triler koji istražuje izazove s kojima se susreće regija smještena na raskrižju moderne Europe.

„Kao i kod matične tvrtke, naglasak poslovne strategije HBO Europe počiva na razvoju i produkciji vrhunskih TV serija. Naš izričit cilj je suradnja s lokalnim talentima, kako bi uspješno razvili serije namijenjene prvenstveno domaćim gledateljima, temeljene na originalnim lokalnim idejama. To je ujedno bio i glavni cilj First Draft natječaja,“ – rekao je Steve Matthews, Izvršni producent dramskog razvoja HBO Europe.

„Iznimno smo zadovoljni što je naš „First Draft“ natječaj popraćen tolikim interesom diljem regije te se ovim putem želim zahvaliti svim autorima koji su prijavili svoje radove i time pokazali interes za suradnju s HBO-om." – rekao je Marin Kariž, Direktor HBO Adrie.
 

OBAVIJEST: Rezultati ''First Draft'' natječaja bit će objavljeni u utorak, 18.travnja na stranici natječaja www.hbo.hr/firstdraft, kao i putem službene objave za medije.

Datum objave: 15. 02. 2017:

OBAVIJEST: HBO adria produžuje rok za objavu rezultata ''First Draft'' natječaja. Novi rok je 15. travanj

Nastavno na produženje roka za prijave na „First Draft“ natječaj koje je objavljeno u studenom prošle godine te s obzirom na veliki broj scenarija prijavljenih na natječaj, HBO Adria produžuje rok za objavu rezultata „First Draft“ natječaja.

Umjesto 1. ožujka 2017., rezultati „First Draft“ natječaja bit će objavljeni 15. travnja 2017. na stranici natječaja www.hbo.hr/firstdraft, kao i putem službene objave za medije.

„Jako smo uzbuđeni što je naš „First Draft“ natječaj popraćen tolikim interesom diljem regije te se ovim putem želim zahvaliti svim sudionicima koji su prijavili svoje radove i time pokazali interes za suradnju sa HBO-om.  Tijekom trajanja natječaja zaprimili smo 570 prijava, od kojih je 123 diskvalificirano zbog odstupanja od zadanih pravila. Ostalih 447 scenarija su trenutno u evaluacijskom procesu. S obzirom na vrijeme koje je potrebno za evaluaciju ovako velikog broja scenarija, odlučili smo produžiti rok za objavu rezultata natječaja. Naš cilj je svakom od ovih projekata posvetiti potpunu pažnju i vrijeme potrebno za detaljnu evaluaciju te je to ujedno i razlog odgode objave rezultata natječaja za 15. travanj 2017.  Zahvaljujem se svim sudionicima natječaja na strpljenju.“
– rekao je Marin Kariž.

Rezultati „First Draft“ natječaja bit će objavljeni 15. travnja 2017. na stranici natječaja www.hbo.hr/firstdraft, kao i putem službene objave za medije.

 

---

Datum objave: 07.11.2016: HBO Adria produžuje rok za prijave na „FIRST DRAFT“ natječaj - novi rok je 01. prosinac

Nakon brojnih upita o ovoj mogućnosti scenarista diljem regije, odlučili smo produžiti rok za prijave za dodatnih 15 dana. Ovo je naša potpora svima onima koji su marljivo radili na svojim projektima, a sve kako bi im omogućili da njihova prijava na First Draft natječaj zaista pokaže puni potencijal projekta.

----

HBO Europe producira kvalitetne serije u Češkoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Mađarskoj još od 2010. godine. Nagrađivana miniserija „Gorući grm“ (Burning Bush) kao i vrhunske dramske serije kao što su „Lagodan život“ (Aranyélet), „Mamon“, „Pakt“, „Shall We Kiss“, „Čopor“ (Wataha) i druge osvojile su kritičare i gledatelje u zemljama iz kojih potječu, ali i pobudile interes na međunarodnoj sceni.

Nakon serija uspješnica u spomenutim državama, sada želimo razviti i producirati novu dramsku seriju u Adria regiji koju čine Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.
Kao i kod matične tvrtke, naglasak poslovne strategije HBO Europe počiva na razvoju i produkciji vrhunskih TV serija. Naša je izričita ambicija da, uz adaptacije stranih produkcija, razvijamo serije namijenjene prvenstveno domaćem tržištu, temeljene na originalnim lokalnim idejama. To je ujedno i glavni cilj First Draft Natječaja, putem kojeg tražimo najbolje scenarije iz Adria regije.

Natječaj je otvoren za sve scenarije koji su napisani i dostavljeni (uploadani) prema pravilima navedenim u nastavku teksta. Originalni scenarij treba imati jedinstven glas i treba odražavati kvalitetu pripovijedanja koja se veže uz HBO brand. Poznavanje aktualnih trendova iz svijeta premium TV serija je prednost, ali još je veća prednost vještina autora da vlastitim glasom govori o svijetu koji nas okružuje, bez da nužno slijedi nametnute trendove.

Pravila natječaja:

>>>> Molimo vas da pažljivo pročitate UVJETE KORIŠTENJA I PRAVILA PRIVATNOSTI jer registracijom i dostavom scenarija prihvaćate iste! <<<<

Pošalji

ČESTA PITANJA:

Tehnička pitanja
Koji žanrovi mogu biti prijavljeni na natječaj?
Ne postoji žanrovsko ograničenje.

S kojim se temama može baviti scenarij?
Radnja treba biti smještena u sadašnje vrijeme , na područje Adria regije (u jednoj ili više država koje čine regiju - Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora). Ne tražimo kostimirane niti povijesne serije.

Mogu li poslati više od jednog scenarija?
Ne. Svaki autor može prijaviti samo jedan scenarij za koji smatra da je njegov/njezin najbolji rad, đ a koji zadovoljava format i sve ostale uvjete natječaja.

Mogu li u svojoj prijavi poslati i dodatne materijale (sinopsis, opis likova, slike…)?
Ne. Potrebno je priložiti (uploudati) samo scenarij.

Postoji li minimalni/maksimalni broj stranica koje scenarij treba sadržavati?
Priloženi scenarij treba odgovarati  trajanju epizode od 30 ili 60 minuta. Prema standardnom formatu koji se koristi u industriji to je otprilike 30 ili 60 stranica.

Mogu li poslati scenarij za više epizoda?
Ne. Potrebno je poslati samo scenarij prve epizode serije.

Kako izgleda standardni format koji se koristi u industriji?
Primjer scenarija dostupan je OVDJE.

Mogu li adaptirati književni predložak, strip ili film?
Ne. Tražimo isključivo originalne scenarije.

Općenita pitanja:

Koji je rok za slanje prijava na natječaj?
01. prosinac 2016. godine do 23:59h.

Ne živim niti u jednoj državi koje čine Adria regiju (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) – mogu li sudjelovati u natječaju?
Da. Možete se prijaviti iz bilo koje zemlje na svijetu.

Mora li moj scenarij biti na jednom navedenih jezika Adria regije (hrvatski, srpski, slovenski, makedonski, crnogorski, bosanski)?
Da. Bit će prihvaćeni scenariji na jednom ili kombinaciji od više navedenih jezika Adria regije (hrvatski, srpski, slovenski, makedonski, crnogorski, bosanski).

Mogu li svoj scenarij poslati e-mailom?
Ne. Sudionici natječaja moraju se registrirati i priložiti (uploudati) svoj scenarij na službenoj stranici natječaja.

Već sam poslao/poslala svoj scenarij. Mogu li poslati ažuriranu verziju?
Ne. Sudionici natječaja scenarij mogu poslati samo jednom.

Mogu li se prijaviti pod pseudonimom?
Da. Sudionici će biti identificirani prema e-mail adresi.

Mogu li poslati ispisanu verziju svog scenarija?
Ne. Prihvaćaju se isključivo verzije dostavljene (uploadane) u PDF formatu, putem forme na službenoj stranici natječaja.

Što ako scenarij ima više autora?
U slučaju da scenarij bude odabran, HBO će se s ponudom obratiti svim autorima.

Evaluacija scenarija:

Tko će čitati moj scenarij?
Zaposlenici HBO Adrije.

Objava rezultata

Kad će biti objavljeni rezultati natječaja?
Rezultati će biti objavljeni najkasnije 1. ožujka 2017. godine

Hoću li nakon objave rezultata dobiti evaluaciju prijavljenog scenarija ili komentare na isti?
Ne. Nažalost nismo u mogućnosti dostaviti vam detaljnu evaluaciju prijava.

Kako ću znati tko je pobijedio na natječaju?
Rezultati će biti objavljeni na početnoj internet stranici First Draft Natječaja te u službenom priopćenju za medije.

U slučaju da moj scenarij nije odabran, mogu li zatražiti preispitivanje selekcijskog procesa?
Ne. Odluka je konačna i zaposlenici HBO Adrije ne mogu ulaziti u daljnje rasprave na tu temu.

Pravna pitanja:

Što ako je scenarij koji sam poslao kupljen ili ugovoren prije objave rezultata?
U slučaju da se to dogodi, molimo vas da nas o tome obavijestite. Scenarij neće biti evaluiran i isključit ćemo ga iz natječaja.

Hoće li HBO polagati prava na moj scenarij nakon što ga pošaljem?
Ne. Autor zadržava sva prava.

Hoće li HBO polagati pravo na moj scenarij ako pobijedi na natječaju?
Autorima najboljih scenarija bit će ponuđeno da sklope ugovor o daljnjem razvoju projekta pod vodstvom tima HBO Europe originalne produkcije.
Prihvaćanje te ponude nije obvezno. U slučaju odbijanja ponude sva prava zadržava autor.

Kako mogu biti siguran da HBO neće u budućnosti koristiti moje ideje bez mog pristanka?
Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima osigurava da se originalno djelo može koristiti isključivo uz pismeni pristanak autora. Dodatna jamstva nisu potrebna jer se djelo ne može koristiti bez pismenog ugovora.

Trebam li prije prijave na natječaj negdje registrirati svoj scenarij?
To nije nužno jer HBO neće koristiti vaš scenarij bez pristanka. Ukoliko ga bez obzira želite registrirati, možete (uz naknadu) kod javnog bilježnika ili drugog ovlaštenog tijela deponirati kopiju. Na taj način ćete ovjeriti datum deponiranja materijala i datum pisane verzije svoje ideje.

Što će se dogoditi s mojim osobnim podacima nakon što natječaj završi?
Obrada vaših podataka ograničena je samo na točno određenu namjenu. Nakon što svrha obrade podataka istekne, sve osobne informacije bit će obrisane.

Dragi posjetitelju, ova web stranica koristi kolačiće sa svrhom pružanja web usluga i pogodnosti koje ne bi bilo moguće pružiti bez uporabe kolačića. Posjetom i korištenjem ove web stranice dajete svoj izričit i dobrovoljan pristanak za učitavanje kolačića na Vaš pretraživač.

Saznati više o kolačićima i promijeniti svoje postavke kolačića možete ovdje.Ne prikazuj ovu poruku ponovno.